Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με αγάπη


                                                                                   
                                                                                       Της Ιωάννας Δημητρακοπούλου-Κουταβά                                                                                                                                                    Ioanna Koutava @ LinkedIn  
                                                                                                                                      koutavai@gmail.com 


  Το άρθρο αυτό περιέχει ένα σύνολο παραινέσεων, σχετικά με την επικοινωνία, τη διάδοση και την επιτυχία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι συστάσεις απευθύνονται τόσο στο Δήμο Καλαμάτας, όσο και στη Διεύθυνση του Φεστιβάλ.

  Πηγαίνω στο Φεστιβάλ σχεδόν απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, τα πρώτα χρόνια κάπως ασυνείδητα, ως παιδί. Πριν κάποια χρόνια, δούλεψα για το Φεστιβάλ εθελοντικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια παρακολουθώ τις παραστάσεις, πιο συνειδητά πια, και με μεγάλη χαρά. Εν τω μεταξύ, το Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε ένα είδος ετήσιου καλοκαιρινού ραντεβού μεταξύ φίλων, που συνεχίζει ν’ ανοίγει για εμάς ένα παράθυρο στον κόσμο του σύγχρονου χορού.

  Γράφω αυτό το κείμενο, έχοντας ως βάση σχετική επαγγελματική εμπειρία. Ο σκοπός είναι να προταθούν κάποιες απλές, υλοποιήσιμες βελτιώσεις και όχι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική – θα ήταν αδύνατο άλλωστε, μέσα από ένα μικρό άρθρο.
  
  Ως γνωστόν, το Φεστιβάλ, αποτελεί μια ευκαιρία εξέλιξης για την πόλη σε τουριστικό και αναπτυξιακό επίπεδο[1]. Για να επωφεληθούμε αυτής της ευκαιρίας, το Φεστιβάλ πρέπει να προωθηθεί, όχι μόνο εντός των συνόρων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, στο διεθνές κοινό.

  Φέτος, Δευτέρα 15 Μαΐου, η τέλεση του φετινού Φεστιβάλ και οι ημερομηνίες του έχουν ανακοινωθεί για το καλοκαίρι, αλλά μόνο στις τοπικές εφημερίδες, μόνο στα Ελληνικά. Το website βρίσκεται …στις 15 Ιουλίου 2016. Ας σκεφτούμε το παράδειγμα ενός φοιτητή χορού, που ζει στην Αγγλία, και θα ήθελε να επισκεφθεί το φεστιβάλ και την πόλη αυτό το καλοκαίρι. Για να προγραμματίσει το ταξίδι του θα πρέπει πρώτα: να είναι σίγουρος πως το φεστιβάλ θα γίνει και πότε ακριβώς. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αρκετά νωρίς ώστε να μπορεί να προμηθευτεί τα αεροπορικά του εισιτήρια σε λογικές τιμές. Συνεπώς, είναι πιθανό πως φέτος θα επιλέξει κάποιον άλλο προορισμό…

  Η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Φεστιβάλ πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, μέσα από την ιστοσελίδα του, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μόνο έτσι μπορεί να είναι ελκυστικό, για τους θεατές που μένουν στο εξωτερικό (που πρέπει να οργανώσουν το ταξίδι τους αγοράζοντας αεροπορικά εισιτήρια εκ των προτέρων) [2]. Ας μην ξεχνάμε, πως το Φεστιβάλ ανταγωνίζεται όλες τις Ευρωπαϊκές πολιτιστικές εκδηλώσεις, θελκτικές για τον πολιτιστικό τουρισμό.

Ενημέρωση σε διεθνές επίπεδο
  Τα μέσα επικοινωνίας του Φεστιβάλ υπάρχουν ήδη: η ιστοσελίδα, το Facebook, το email, το YouTube, κτλ. Εάν δεν υπάρχει ήδη, μπορεί να δημιουργηθεί και ένα newsletter, το newsletter μπορεί να προωθηθεί όχι μόνο από τα άλλα μέσα επικοινωνίας του Φεστιβάλ αλλά και κατά τη διάρκεια του ίδιου του Φεστιβάλ. 

Η ανακοίνωση της διεξαγωγής θα μπορούσε να γίνεται σε δύο βήματα:
1. Η πρώτη ανακοίνωση θα περιέχει την επιβεβαίωση της τέλεσης του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες διεξαγωγής του στην Καλαμάτα, και θα γίνεται τρεις μήνες πριν την διεξαγωγή του Φεστιβάλ – δηλαδή αρχές - μέσα Απριλίου. Περαιτέρω γενικές πληροφορίες όπως αναφέρονται εδώ [3] μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν την ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή, θα πρέπει να γίνεται και μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ.

2. Η δεύτερη ανακοίνωση θα περιέχει το οπτικοακουστικό διαφημιστικό υλικό (πχ. Βίντεο, πόστερ κτλ.) και όλες τις πληροφορίες σε σχέση με το φετινό Φεστιβάλ: πρόγραμμα, ωράρια, τιμές κτλ. και θα γίνεται επίσης το νωρίτερο δυνατό, ιδανικά δυο μήνες πριν το φεστιβάλ – δηλαδή μέσα Μαΐου.

Οι ανακοινώσεις αυτές μπορούν να γνωστοποιούνται σε ένα πρώτο δίκτυο επικοινωνίας που το Φεστιβάλ μπορεί να αναπτύξει. Ένα τέτοιο δίκτυο μπορεί να περιέχει, μεταξύ άλλων: τον Ευρωπαϊκό πολιτιστικό (ηλεκτρονικό) Τύπο, τα διαδικτυακά δίκτυα χορευτών και θεατών χορού, αλλά και τις Ευρωπαϊκές σχολές Χορού με τα τοπικά τους μέσα επικοινωνίας (ενημερωτικά δελτία, ιστοσελίδες, forum κτλ.).

Φιλοξενία & πληροφόρηση
  Να δημιουργηθεί ένας οδηγός στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, για τους θεατές που ταξιδεύουν στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ, που να συστήνει την πόλη και διευκολύνει την διαμονή τους. Ένας τέτοιος οδηγός, θα είναι διαθέσιμος και μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα του Φεστιβάλ, δωρεάν.
  Ο οδηγός, μεταξύ άλλων, να περιέχει: το πρόγραμμα, ένα χάρτη που υποδεικνύει τους χώρους παραστάσεων, τις τιμές, τα ωράρια, τα στοιχεία επικοινωνίας για το φεστιβάλ. Να περιέχει επίσης τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα για ΑμεΑ. Να υποδεικνύει τα τοπικά τα μέσα μεταφοράς – ειδικά αυτά που οδηγούν στους χώρους παραστάσεων. Να περιέχει αναφορά στο ΚΤΕΛ Καλαμάτας, και τέλος, πληροφορίες για τον τοπικό πολιτισμό, τα αξιοθέατα και τους γειτονικούς προορισμούς πχ. Καρδαμύλη.

Souvenir
Για τα περισσότερα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, η δημιουργία και πώληση προϊόντων με το logo του Φεστιβάλ όπως t-shirts, πάνινες τσάντες, βιβλία κτλ. είναι ένα μέσο δημιουργίας ενός μικρού εσόδου. Κυρίως όμως λειτουργούν ως διαφημιστικό προϊόν και ενθύμιο για τους ταξιδιώτες και τους θεατές. Τέτοιου είδους προϊόντα πωλούνται κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ, στους χώρους παραστάσεων αλλά και μέσω του website, μέσω e-shop.

Party
  Πριν κάποια χρόνια, οι θεατές του Φεστιβάλ γιόρταζαν παραδοσιακά, αλλά ανεπίσημα, τη γιορτή αυτή του χορού « στου Κούμανη » τρώγοντας μαζί και στη συνέχεια χορεύοντας μέχρι αργά – yay!
Είναι σύνηθες, για τα πολιτιστικά φεστιβάλ, να διοργανώνουν γιορτές κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ. Τα οφέλη μιας τέτοιας γιορτής: το Φεστιβάλ γίνεται πιο ελκυστικό και διευρύνει το κοινό του, τραβώντας την προσοχή θεατών που πιθανόν να μην είναι το κλασσικό κοινό παραστάσεων χορού. Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία κοινωνικής δικτύωσης για τους επαγγελματίες του Φεστιβάλ.

Διαφάνεια & σωστή λειτουργία
  Για λόγους διαφάνειας, οι επαγγελματίες που δουλεύουν για το Φεστιβάλ, να δημοσιεύσουν μια σύντομη περιγραφή του βιογραφικού τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

  Να επικαιροποιηθούν οι πληροφορίες για τους Ισολογισμούς του Φεστιβάλ· ο τελευταίος ισολογισμός που έχει δημοσιευτεί στο website του Φεστιβάλ είναι αυτός του 2014. Υποθέτω πως οι δύο πιο πρόσφατοι Ισολογισμοί έχουν δημοσιευτεί μέσω άλλων δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

  Το Φεστιβάλ έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν συλλογή δεδομένων σε σχέση με το κοινό. Τα στατιστικά είναι ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί μια διαυγής εικόνα του κοινού του φεστιβάλ και να βελτιωθεί η προώθηση του Φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια. Η εμπορική επιτυχία του Φεστιβάλ (π.χ. αριθμοί εισιτηρίων σε σχέση με τους αριθμούς διαθέσιμων θέσεων), να δημοσιεύεται στο απολογιστικό. Στο επίπεδο που είναι δυνατό, να παρατηρείται, και ει δυνατόν να δημοσιεύεται, το ποσοστό και ο αριθμός των θεατών του Φεστιβάλ που ταξιδεύουν από άλλες πόλεις για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

  Η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ πρέπει να είναι ενημερωμένη και να επιβεβαιώνει την τέλεση του Φεστιβάλ, το νωρίτερο δυνατόν μες τη χρονιά. Παραθέτω παραδείγματα από δυο φεστιβάλ στην Ελλάδα που φροντίζουν την ενημέρωση της ιστοσελίδας τους έγκαιρα: http://reworks.gr και http://greekfestival.gr.
   
Kalamata.gr
  Προς το παρόν, στην ενότητα πολιτισμός της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Φεστιβάλ. Να δημιουργηθεί μία εκτενής αναφορά που θα παραπέμπει στο website του Φεστιβάλ. Μια τέτοια αναφορά μπορεί να γίνει κάτω από αυτήν την ενότητα ή ιδανικότερα και αλλού στο website, με πιο προφανείς τρόπους.

[1] Κατά μέσον όρο, ο Ευρωπαίος πολίτης ξοδεύει 1,706,122.56 ευρώ στα πλαίσια ενός ταξιδιού στην Ελλάδα. http://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism/data/main-tables
[2] 53.8% των Ευρωπαίων πολιτών επιλέγουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς, όταν ταξιδεύουν εκτός συνόρων. http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tourism_statistics_-_characteristics_of_tourism_trips#Air_travel_main_means_of_transport_for_over_half_of_all_outbound_trips Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας την Τετάρτη 17-3-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: