Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Το πολύφωτο-Ρε μάνα ποια ήταν εκείνη που ανέβηκε κι έριξε τις θηλιές στο πολύφωτο όταν τους φέρανε απ’ το Μελιγαλά στην πλατεία; 
-Τι τα θες αυτά τώρα παιδάκι μου; Άστα…
-Λέγε ρε μάνα!
-Ήτανε μια απ’ την Φυτειά. Της είχανε κρεμάσει οι Γερμανοί μαζί με τους ταγματασφαλίτες τον αδερφό στην πάνω πλατεία  και τον είχαν αφήσει τρεις μέρες να κρέμεται. Σειρία μου και σειρία σου, λέγανε οι Μανιάτες.
Εμένα με πιάσανε όταν την κοπάνησε ο μπάρμπας σου απ’ του Τερζάκη που ήταν  μαζεμένοι και τύπωναν στον πολύγραφο. Είχαν βλέπεις φτιάξει μια ομάδα με ένα ξάδελφο απ’ το Νερόμυλο. Τον σκότωσαν στα Δεκεμβριανά οι χίτες στην Αθήνα. Από κείνη την οικογένεια – ήταν όλοι αριστεροί – δεν έμεινε κανένας.
Ήρθαν σπίτι ψάχνοντας να τον βρούνε. Αφού το ανακώλωσαν όλο και βούτηξαν κι ότι τους γυάλισε, με πήραν, 14 χρονών ήμουν, και με πήγαν στο θήλεων απέναντι απ’ τον Αγιοταξιάρχη. Μας είχαν μαζεμένες καμιά 15αρια στο ισόγειο δυο τρεις μέρες και μετά με άφησαν να πάω σπίτι, χωρίς να μου πούνε τίποτα. Τον πατέρα μου τον είχαν πάρει στο σύνταγμα, τότε με το μπλόκο της Αγοράς, αλλά δούλευε στο συνεργείο του συντάγματος σιδεράς και γλύτωσε την εκτέλεση.
-Κι ο μπάρμπας μου;
-Ε, τι να κάνει. Ανέβηκε στο βουνό. Μετά από κανα δυο βδομάδες τους δώσανε ένα μπιστόλι και μαζί με έναν άλλο απ’ την Σπερχογεία κατεβήκανε μ’ εντολή να σκοτώσουνε κάποιον. Δεν ξέρω τι έγινε, ποτέ δεν μας είπε. Πάντως ήρθε σπίτι στα μαύρα του χάλια. Ψειριασμένος, νηστικός. Τρομάξαμε να τον συνεφέρουμε. Την άλλη μέρα πρωί πρωί χτυπήσανε την πόρτα. Τον είχε δει κάποιος απ’ τη γειτονιά να μπαίνει και τον μαρτύρησε στους ταγματασφαλίτες. Τον πήρανε στο τάγμα. Συφορά. Πήρε  η μάνα μου των ομματιών της και πήγε και βρήκε την Χρυσάνθη την αδερφή του Παπαδόγγονα. Έμενε εκεί πίσω απ’ το 2ο δημοτικό. Η Χρυσάνθη τότε έλυνε κι έδενε, ήτανε βλέπεις ο αδερφός της στα πράγματα. Έδωσε πήρε η μάνα μου, είχε κάτι κουστούμια κουκουλάρικα και κάποιο τόπι μεταξωτό υφασμένο στον αργαλειό, δεν ξέρω τι άλλο έδωσε, μετά από πεντέξη μέρες τον αφήσανε. Κλείστηκε στο δωμάτιο και ξαναβγήκε στην απελευθέρωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: