Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Απόηχος

   Μια και μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα υπήρξε ένας απόηχος του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ «Τεκμηρίωσις» θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Πανόραμα.

   Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση που είχε αυτή η πρωτοβουλία για το Φεστιβάλ απ’ την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.
Απ’ την πρώτη στιγμή που το προτείναμε στον Δήμαρχο Καλαμάτας, το αγκάλιασε σαν ιδέα ακόμα, βλέποντας το όφελος για την πόλη και μας παρότρυνε να το βάλουμε μπρος ασυζητητί. Ζητήσαμε την αιγίδα και την στήριξη της διοργάνωσης από τον Δήμο Καλαμάτας και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την οικονομική συμμετοχή του Δήμου, χωρίς την οποία δεν θα είχε νόημα να προχωρήσουμε.  Με την βοήθεια του Αντιδήμαρχου επί των Οικονομικών και του Προέδρου της «Φάρις» λύσαμε κυρίως διαδικαστικά προβλήματα και αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες, που αναγκαστικά σχεδόν προκύπτουν, όταν επιχειρείται κάτι για πρώτη φορά και δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία.
Από κει και πέρα είχαμε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και οφείλονται εύσημα σε όλους τους ανθρώπους, που ανέλαβαν τα γραφειοκρατικά θέματα, που έπρεπε να διεκπεραιωθούν  σωστά, για να μπορέσει να προχωρήσει το Φεστιβάλ.
Έτσι έγινε εφικτό, να ξεκινήσουμε το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, μια πολυήμερη εκδήλωση, που στηρίχτηκε στην εθελοντική δουλειά πολλών ανθρώπων και χωρίς εισιτήριο στις προβολές του. Οι ταινίες του Πανοράματος  προβλήθηκαν στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (έτσι είναι γνωστό στους πολίτες της Καλαμάτας) το οποίο αποτέλεσε την έκπληξη για όλους μας. Έκπληξη για μια αίθουσα τέτοιων δυνατοτήτων και αισθητικής, που επί χρόνια ήταν ουσιαστικά κλειστή. Αφότου πέρασε στην διαχείριση του Δήμου Καλαμάτας – την εγκαινιάσαμε με το πανόραμα - μπορεί να γίνει ένα κύτταρο πολιτισμού, συμπληρώνοντας επί ίσοις όροις τις αίθουσες που ήδη υπάρχουν.   

   Το δεύτερο είναι η μικρή αναφορά του καλεσμένου από τους διοργανωτές του Πανοράματος Ντοκιμαντέρ, Νίκου Labôt  στην Καλαμάτα τον περασμένο Ιανουάριο.
 Η τέχνη του να υποβαθμίσεις ελαφρά ένα γεγονός ή μια διοργάνωση ώστε να φανείς υψηλότερα ιστάμενος και άρα η συμμετοχή σου να έχει αποτελέσει χάρη προς τους ιθαγενείς -χωρίς όμως να είναι κραυγαλέα η κίνηση, έτσι ώστε να αφήσει μια γεύση απορίας στους μη γνωρίζοντας- είναι μια τέχνη που απαιτεί προσεκτικά διατυπωμένες εκφράσεις, αυτοσυγκράτηση και μισοτελειωμένες προτάσεις, τις οποίες ο καθείς συμπληρώνει εκ των υστέρων κατά το δοκούν. Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται βέβαια, παράλληλα με καλά λόγια και έκφραση ευαρέσκειας.
Διάβασα, με απορία στην αρχή, την συνέντευξη που παραχώρησε στην  Γιούλα Σαρδέλη ο Νίκος Labôt (Χαραλαμπόπουλος) σεναριογράφος και σκηνοθέτης με καταγωγή από την Καλαμάτα, στην Ελευθερία της Μ. Πέμπτης. 
- Πώς αισθάνθηκες που έλαβες μέρος στο ανανεωμένο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας;
- Ηταν μεγάλη χαρά για μένα που συμμετείχε η ταινία μου "Οι Αθάνατοι στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης" στο νέο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Νομίζω ότι, αν και με κάποια προβληματάκια, ο κόσμος έμαθε από στόμα σε στόμα για το φεστιβάλ και μέρα με την μέρα η αίθουσα γέμιζε. Ελπίζω ότι του χρόνου τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θα γίνονται προβολές και στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 
Συμπεραίνω πως είχε πλήρη εικόνα της διαδικασίας προβολής του Πανοράματος, την οποία θεώρησε ανεπαρκή τουλάχιστον  προς τους Καλαματιανούς. Πως γίνεται βέβαια να πρόφτασε στις δυο μέρες που έμεινε στην Καλαμάτα να διαπιστώσει το αδύνατο σημείο της διοργάνωσης, που όμως ο κόσμος με την απαράμιλλη δυναμική του το κάλυψε, είναι άξιον απορίας, όπως και το ότι κατάλαβε, πως ο κόσμος το έμαθε από στόμα σε στόμα και συνέρρεαν την αίθουσα σιγά- σιγά.
Προσπερνώ τα περί "προβληματακίων " τα οποία αφού αναφέρει, θα έπρεπε να είναι πιο σαφής - και τότε βέβαια θα υπήρχαν και οι κατάλληλες απαντήσεις- και να μην αφήνει σκιές να αιωρούνται.  
Δεν κατανοώ την ευχή για το Πνευματικό Κέντρο παρά μόνο αν δεχτούμε ότι το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου το θεωρεί υποδεέστερο και μ’ αυτό τον τρόπο μας εύχεται «και σ’ ανώτερα».

Η όλη προσέγγιση του νομίζω ότι είναι τουλάχιστον άκομψη. Εκλήθη στην πόλη, παίχτηκε η ταινία του, του δόθηκε βήμα να μιλήσει στο κοινό –και ήταν χαρά μας όπως και για όλους τους καλεσμένους μας-  υπήρξε τις μέρες του Φεστιβάλ βίντεο- συνέντευξη του για να την συμπεριλάβουμε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και τα μόνα που βρήκε να πει ήταν αυτά και μόνο. Ας ελπίσουμε ότι, όταν θα μας κάνει την χάρη να ματάρθει με το καλό, θα μας βρει πιο προσεκτικά οργανωμένους και αντάξιους του.

Δημοσιευτηκε στην εφημεριδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" το Σαββατο 26 Απριλιου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: